вторник, 14 апреля 2015 г.

Моя професіяАвтослюсар,водій категорії С,водій крана автомобільного



Боротьба за продовження життя автомобілів, утримання їх у належному технічному стані, безпека роботи водіїв, надійність експлуатації – у всьому цьому велика роль належить слюсарю з ремонту автомобілів – провідної особи в технічній службі автотранспортних підприємств. Щоб автомашина запрацювала, її потрібно зібрати, налагодити, відрегулювати і випробувати, у процесі експлуатації – обслуговувати і ремонтувати. Все це – справа слюсаря. І чим складніша машина, тим вища кваліфікація слюсаря. Це одна з важливих професій, тому що, якими б не були досконалими інструменти, завжди буде потрібна людина з "розумними" руками. Внаслідок збільшення з року в рік кількості різноманітних автомобілів, ускладнення виробництва автомобілебудуванню і автосервісу необхідні висококваліфіковані кадри. Тому потреба у спеціалістах з ремонту автомобілів буде постійною і, оволодівши цією професією, можна легко працевлаштуватися в різних автопідприємствах, фірмах автосервісу, автокомбінатах, автопарках, і навіть відкрити свою справу. Професія автослюсаря вважається престижною.

Коротка історія професії:

У міру розвитку автомобільного транспорту посилювалася потреба в людях, здатних підтримувати автомобілі в справному стані. Різке збільшення кількості автомобілів в 30-і роки XX століття у зв'язку з винаходом конвеєра Генрі Фордом зумовило попит на фахівців по їх ремонту.
У 50-і роки XX століття ускладнення конструкції автомобіля і поява складного діагностичного устаткування приводить до спеціалізації автослюсарів: моторист, автоелектрик, маляр, вулканізаторник і т. д.; виникає необхідність у фахівцях широкого профілю здатних координувати роботу інших автомеханіків.
У дореволюційній Росії автослюсарів готували в ремісничо-промислових училищах і учбово-показових майстернях, в радянський час отримати професію автослюсаря можна було в ПТУ, а автомеханіка – в технікумі. На сьогоднішній день це одна з найбільш затребуваних робочих професій.

Характер роботи:

Предметом праці слюсаря з ремонту автомобілів є автомашина, його агрегати, системи, механізми, окремі її прилади, а також їх частини і деталі. Основні операції: розбирання, ремонт, складання, регулювання, комплексне випробування відповідно до технічних умов експлуатації агрегатів і вузлів автомобілів різних марок.
Встановивши причини неполадок, слюсар розбирає несправні агрегати і вузли, замінює окремі деталі, знову проводить їх збирання і закріплює на своїх місцях, змащує частини, що труться, укладає лінії бортової комунікації. Робота завершується оформленням необхідної здавальної документації. Автослюсар користується цілим арсеналом ручних інструментів, електричних механізмів і пристроїв. Це різноманітні підйомники, гайковерти, діагностичні установки, зварювальний апарат, вимірювальний інструмент.
Предмети праці сучасного автослюсаря складні, а кожна операція щодо їх обслуговування і ремонту важлива і потребує від працівника загальних і спеціальних знань, професійних навичок і сумлінного відношення до своїх обов'язків. Автослюсар може спеціалізуватися з ремонту тільки двигуна чи тільки агрегатів силової і ходової частини автомобіля.

Умови роботи:

Праця слюсаря вимагає значних фізичних зусиль і напруги. Підвищена небезпека при використанні піднімально-транспортних засобів і різномонтажних механізмів. Автослюсарі працюють в бригаді або індивідуально. Професію автослюсаря можна поєднувати з іншими професіями (наприклад, слюсаря механоскладальних робіт), за цією професією можна працювати в інших галузях народного господарства (зокрема, у машинобудуванні). 

Комментариев нет:

Отправить комментарий